Żurek w wersji zupy krem
Składniki:
- włoszczyzna
- 5 ziemniaków
- kiełbaska
- jajka
- swojski żurek w butelce
- natka pietruszki do dekoracji
- przyprawy ( u mnie wszystkie tradycyjnie od SKWORCU- rzadko w moim domu znajdziecie inną markę przypraw)
Podsmażam kiełbaskę, następni odkładam ją na talerz, a wytopiony tłuszcz zostawiam. Włoszczyznę, ziemniaki kroję w kostkę i podsmażam na wytopionym z kiełbaski tłuszczyku. Podsmażone warzywa zalewam wodą, przyprawiam i gotuję do miękkości- następnie blenduję. Tak przygotowany krem zalewam żurkiem.
Na talerz wlewam zupę krem z żurku, dekoruję sadzonym jajkiem, podsmażoną kiełbaską i posypuję natką. Można dołożyć także kleks ze śmietanki.
Polecam! Jest obłędnie pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie w moje skromne progi ;) ;)