Bułeczki bao z szarpanym kurczakiem

 

 

SZARPANY KURCZAK:
  • 20 ml – sos sojowy
  • 5g – czosnek
  • 200g- pierś z kurczaka

PIKLOWANE WARZYWA:

  • 90g – marchew
  • 90g – ogórek 
  • 50g – cebula czerwona
  • 60g – rzodkiewka
  • 60ml – woda
  • 60 ml – ocet ryżowy/ocet spirytusowy
  • 40g – cukier brązowy od SKWORCU /syrop klonowy
  • 6g – sól
  • papryczka chili (według uznania)

WYKOŃCZENIE:

  • 20 g – szczypiorek
  • 20g – sezam

KURCZAK: 

Pierś z kurczaka przekroić na dwie części i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sosem sojowym. Kurczaka zamarynować w powstałym sosie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu, przy pomocy dwóch widelców poszarpać kurczaka.

*  Możesz wykorzystać gotowanego kurczaka z rosołu. Rozszarp kurczaka widelcami, następnie dodaj do niego sos sojowy z czosnkiem i dokładnie wymieszaj.

PIKLOWANE WARZYWA:

Warzywa umyć, marchew obrać i pokroić w paski – przełożyć do miski. Ocet, wodę, cukier, sól oraz papryczkę chili zagotować w rondelku. Po zagotowaniu zalewę wlać do warzyw, miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i marynować przez ok. 15-20 minut, a następnie odcedzić.

  WYKOŃCZENIE:

Do uparowanych bułeczek nakładać poszarpane mięso, piklowane warzywa. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

 

Komentarze

  1. Anonimowy08:47

    Świetne! Gdzie kupujesz bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Elwira10:04

    Wyśmienite! jadałam już kilka razy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie w moje skromne progi ;) ;)

Popularne posty