Bułeczki bao z szarpanym kurczakiem
- 20 ml – sos sojowy
- 5g – czosnek
- 200g- pierś z kurczaka
PIKLOWANE WARZYWA:
- 90g – marchew
- 90g – ogórek
- 50g – cebula czerwona
- 60g – rzodkiewka
- 60ml – woda
- 60 ml – ocet ryżowy/ocet spirytusowy
- 40g – cukier brązowy od SKWORCU /syrop klonowy
- 6g – sól
- papryczka chili (według uznania)
WYKOŃCZENIE:
- 20 g – szczypiorek
- 20g – sezam
KURCZAK:
Pierś z kurczaka przekroić na dwie części i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z sosem sojowym. Kurczaka zamarynować w powstałym sosie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu, przy pomocy dwóch widelców poszarpać kurczaka.
* Możesz wykorzystać gotowanego kurczaka z rosołu. Rozszarp kurczaka widelcami, następnie dodaj do niego sos sojowy z czosnkiem i dokładnie wymieszaj.
PIKLOWANE WARZYWA:
Warzywa umyć, marchew obrać i pokroić w paski – przełożyć do miski. Ocet, wodę, cukier, sól oraz papryczkę chili zagotować w rondelku. Po zagotowaniu zalewę wlać do warzyw, miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i marynować przez ok. 15-20 minut, a następnie odcedzić.
WYKOŃCZENIE:
Do uparowanych bułeczek nakładać poszarpane mięso, piklowane warzywa. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Świetne! Gdzie kupujesz bułeczki?
OdpowiedzUsuńWyśmienite! jadałam już kilka razy :)
OdpowiedzUsuń