Domowe Rafaello z kaszy jaglanej
To najlepsze zdrowe słodkości jakie jadłam!Serio. Z przepisu, który znajdziesz w poście, wyszły mi 32 kulki Rafaello. 12 kulek zjadł mój syn chwilę po ich przygotowaniu, chyba nie muszę Ci więc mówić jak pyszne są??
Obłędnie pyszne, znikają w kilka chwil. Je je mój mąż, mój syn,moja córka, ja. Liżemy palce i zachwycamy się zdrową przekąską. A najlepsze jest to, że Antek nie ma pojęcia, że kulki zrobione są z kaszy ;D
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ( około 220g)
- 110g wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 szklanki mleka 1,5%
- szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka kokosowego ( jeśli go nie masz zmień proporcję i daj 3 szklanki mleka zwykłego plus 1/2 wody)
Kaszę dokładnie płuczemy ( około 2-3krotnie), następnie wrzucamy do garnka, zalewamy całym mlekiem i wodą. Gotujemy. Mniej więcej po 5 minutach dodawałam ksylitol. Kiedy kasza pochłonie całe mleko i wodę przestajemy ją gotować. Mieszamy dokładnie całość i czekamy, aż lekko ostygnie. Taką jeszcze ciepłą/ letnią kaszę łączymy z miodem i wiórkami kokosowym. Mieszamy starannie i składniki się połączyły. Lepimy kulki ( mi wyszło ich 32 sztuki) i obtaczamy je w kokosie. Możemy do środka wrzucić migdał jak w oryginale. Jak dla mnie to Rafaello jest obłędne. Następnym razem zrobię je w wersji Bounty i ulepię prostokątne batoniki, które poleję gorzką czekoladą.
Fajny przepis, wypróbuję :-) Książka też świetna, przeczytałam jednym tchem :-)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć co zrobić jak wpadnę w desperację.U mnie dziś piąty dzień diety...
OdpowiedzUsuńSą doskonałe - bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńAż chce się zjeść! Koniecznie muszę takie zrobić :D
OdpowiedzUsuńJadłam je wczoraj w klubie fitness do którego uczęszczam i potwierdzam były obłędne, moja młodsza córka powiedziała wyrazem twarzy bleee, starszej smakowało.
OdpowiedzUsuń