Ciasto bananowe- banana bread
Ile ja się napiekłam ciast bananowych to głowa mała. Eksperymentowałam, dodawałam dopieszczałam, a najlepsze okazało się to klasyczne, bez udziwnień, bez cukru. Moje ulubione- ciasto bananowe, banana bread idealne do kawy i na poprawę humoru. Jego zapach wypełni cały dom dzięki czemu trudno będzie Wam doczekać do końca pieczenia!
Lećcie po kartkę, długopis i zapisujcie przepis, potem zajrzyjcie do szafek, do lodówki i wyciągajcie miskę by zrobić to wspaniałe, aromatyczne ciasto! Smaczne i zdrowe, idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Bez cukru z naturalną słodyczą dojrzałych bananów. Godne polecenia i podania dalej!
Co potrzebujesz?
- 2 szklanki mąki razowej
- laskę wanilii
- ½ szklanki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli
- 3 jajka,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie - można dodać kawałki gorzkiej czekolady
Jak wykonać?
Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Kawałek banana możemy zachować do dekoracji ( pokroić w plastry i ułożyć na wierzch ciasta). Piekarnik nastawiamy na 170 stopni na program góra- dół.
W misce mieszamy same suche składniki. Z rozgniecionymi bananami mieszamy jajka i wszystkie mokre składniki i dodajemy do masy suchej. Dokładnie mieszamy całość.
W keksówkę/ tortownice wlewamy ciasto, na wierz układamy plasterki banana i całość wkładamy do piekarnika na godzinę.
W keksówkę/ tortownice wlewamy ciasto, na wierz układamy plasterki banana i całość wkładamy do piekarnika na godzinę.
to wychodzi na to, że jesteś ekspertką od ciasta bananowego :) mniami :)
OdpowiedzUsuń☺☺
UsuńWydaje się proste do wykonania, może mi wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam ciasta bananowego, chyba najwyższy czas spróbować :)
Czekam na opinie jak zrobisz ☺
UsuńZapisane wypróbuję w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło!
UsuńBrzmi super i wygląda super ;)
OdpowiedzUsuń☺
UsuńAhhh,wyglada przepysznie! Widzialam duzo ciast bananowych,ale wygladaly strasznie nie smacznie,haha. Swietny przepis! Cudownie wyglada ta cegla!♥
OdpowiedzUsuńwiktoria-kozlowicz.blogspot.com
Dzięki!
UsuńLubię ciasto z bananami;)Ostatnio robilam muffinki bananowe i nawet do murzynka dodalam banany- wyszlo super;)Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie- na pewno jest dzięki tym owocom wilgotne w środku - MNIAM;)
OdpowiedzUsuńBanany to taki naturalny cukier. Bardzo polubiłam je w ciastach ☺
Usuń