Idą Święta


Idą Święta, czas wiosenny, pogodny, bogaty w pyszne kulinarne potrawy. Mimo całej tej otoczki, ja jakoś nie czuję nigdy tych Świąt Wielkanocnych. Podobno trzeba do nich dojrzeć, nie wiem. Jakoś takie bez magi, bez klimatu, a może ja sama nie umiem go robić, bo ani wianków, ani jajeczek na drzewkach, ani kicających zajączków u nas nie ma, poza żonkilami, zapachem ciasta i ciasteczek. Skromnie tak bardzo, a jednak rodzinnie i z uśmiechem.



Ponieważ mój projekt FIT, cieszy się ogromnym zainteresowaniem, musiałam wyprodukować dla Was dwie nowości na łakocie. Przyznaję się bez bicia, że ostatni okres nie jest dla mnie łatwy i jakoś zdarzało mi się podjadać niezdrowe przekąski. Grunt to po kilku dniach rozpusty, nie poddawać się, iść do przodu i trzymać się wyznaczonego planu. 


Przesyłam Wam dziś 2 przepisy na słodkości. Jeden dotyczy owsianych ciasteczek, drugi babki Orzechowo kakaowej.


Ciasteczka owsiane



100 g masła, w temperaturze pokojowej
50g oleju kokosowego
1 szklanka cukru brązowego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki razowe
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.  Dodać jajko i zmiksować ponownie. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia, bądź silikonową nakładką. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego , spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut do lekkiego zbrązowienia . Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, bo są bardzo miękkie. Po 5-10 minutach zastygają i stają się kruche ;)




































Babka Orzechowo - kakaowa 


Składniki:
3 szklanki mąki razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki cukru trzcinowego
160 g oleju kokosowego
4 jaja
240 g jogurtu
1 szklanka mleka
3 łyżeczki karobu / kakao
4 czubate łyżki masła orzechowego

Olej stopić i ostudzić.  W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej, dużej misce wymieszać trzepaczką jaja, olej, jogurt. Do miski z jajami dodawać suche składniki na przemian z mlekiem. Ucierać trzepaczką tylko do połączenia składników. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać stopioną kakao, do drugiej masło orzechowe. Dobrze wymieszać. Oba ciasta nakładać na przemian do dużej formy babkowej silikonowej. Piec 60-70 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka). 
















SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Ciastka znam i potwierdzam, są rewelacyjne :-) U nas przeciwnie, są i zajączki i jajka na wierzbie sobie dyndają. Pasztecik w piecu dochodzi, zaraz biorę się za Paschę, sałatka jarzynowa to must have przy Zuzi (znikają te jarzyny dosłownie w jeden dzień! :D) Celebrujemy, przygotowujemy się i duchowo i porządkowo :) Ściskam! i życzę Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też jakoś klimat taki na siłę świąteczny ;) Te ciacha chętnie bym zjadła :) Ale masz pomocnika fajnego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasteczka owsiane! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie w moje skromne progi ;) ;)

Popularne posty