Kuchenne rewolucje w wersji Fit!
Podobno bycie Fit stało się modne i popularne. Podobno każdy jest teraz Eko, Fit i Cud- miód- malina. Będąc jakiś czas temu z wizytą u rodziców, przechodziłam obok nowo-powstałego sklepu ze zdrową żywością. Kiedyś był tam zoologiczny gdzie głównie kupowałam rybki i rośliny do akwarium. Zakupiłam tam otręby, mąkę gryczaną, karob, płatki owsiane, mleko sojowe i orzechy... Wychwaliłam asortyment sklepowy i atrakcyjne ceny. Pani ze sklepu powiedziała, że chyba będzie musiała zamykać interes, bo klientów w tygodniu, może policzyć na palach jednej ręki. Dziwi mnie to trochę, bo ceny ma niższe niż na przykład w Auchanie, gdzie dotychczas kupowałam takie produkty, to raz, a dwa, przecież co druga osoba z którą rozmawiam jest na diecie, dba o linię, więc tego typu sklepy powinny zarabiać kokosy... Chyba nie wszyscy wiedzą o ich istnieniu i cenach...
No ale ja standardowo nie o tym miałam pisać ;) Chciałam się z Wami podzielić moimi kuchennymi rewolucjami na talerzu. Dziś przepis na pyszne śniadanie i II śniadanie wg. Ewy Chodakowskiej.
Wiele potrzebnych składników nabyłam w sklepie SKWORCU, który polecam z czystym sercem!
Śniadanie: Pasta jajeczna i sok
-1 jajko
- 1 łyżka kiełków słonecznika, rzodkiewki
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- odrobina cebuli drobno pokrojonej
- plaster pomidora
- sól, pieprz od SKWORCU
- 1,5 kromki chleba razowego
Sok:
- Pęczek natki pietruszki
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 szklanki wody niegazowanej
- pół łyżeczki cukru trzcinowego od SKWORCU
Ugotowane jajko drobno pougniatać widelcem i dodać wszystkie składniki( poza pomidorem). Wymieszać , doprawić i nałożyć na chlebek. Na całość położyć pomidorka.
Natkę pietruszki i pomarańczę zblendować, dodać wodę i ponownie zblendować. Przelać do szklanki. ( koktajl muszę przyznać jest średni w smaku. Wydaje mi się, że lepiej jest dodać wyciśnięty sok z pomarańczy.. )
II śniadanie: Owocowe crumble z kruszonką
- 7-8 truskawek
- pół nektarynki
- 1 łyżeczka miodu od SKWORCU
- 1 orzech włoski/ 4 orzechy nerkowca od SKWORCU
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego od SKWORCU
Umyć owoce, pokroić, dodać miód, wymieszać i włożyć do kokilki. Orzech drobno posiekać, dodać płatki, i olej. Wymieszać i położyć na wierzch owoców. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wyglądają bardzo apetycznie 😊
OdpowiedzUsuńNiesamowite jest to, że posiłki z książki Ewki są tak zajebiście smaczne ;)
Usuńdumnam, bo moja siostra jest kulinarno-dietetyczną inspiracją!
OdpowiedzUsuńoch miło mi ;*
Usuń2śnaidanie podbiło moje serce!
OdpowiedzUsuńo tak <3
Usuńekstra, uwielbiam koktajle :) zapraszam na mojego drugiego bloga www.kochamdynie.blogspot.com
OdpowiedzUsuń