Zupa krem z soczewicy.
1. Pęczek włoszczyzny
2. Dwa pomidory
3. Pół kilo soczewicy
4. Jedną dużą paprykę
5. Cebulę
6. Przyprawy
7. Płatki kukurydziane
Gotujemy wywar z włoszczyzny, dodajemy pomidorki, pokrojone w kosteczkę.
Na patelni polanej dosłownie łyżką oliwy, podsmażamy cebulkę wraz z papryką i dodajemy je do wywaru.
Wsypujemy soczewicę, gotując jeszcze około 20 minut.
Przyprawiamy wg uznania, ja poza solą i pieprzem użyłam ostrej papryczki w ilości przeogromnej oraz imbiru.
Całość blendujemy na gładki krem.
Rozgrzewa i syci.
Na talerzu, posypuję ją płatkami kukurydzianymi. <3
kiedyś się zapowiem i może byś mi upichciła coś takiego, hmm? :D
OdpowiedzUsuńofkors ;)
UsuńMusi być smaczna :) Wolałabym tylko nieblendowaną :* i z ziemniaczkami zamiast płatek... mniami!
OdpowiedzUsuń